Wielkanoc jest przez wielu z nas obchodzona mniej hucznie niż Boże Narodzenie, a dużą wagę przykładamy przede wszystkim do wielkanocnych posiłków – to one, obok pisanek, koszyczka i rzeżuchy, odpowiadają za świąteczną atmosferę. Jak powinno wyglądać menu na Wielkanoc? Podpowiadamy, co podać na świąteczne śniadanie i obiad oraz na wielkanocne spotkanie firmowe.

Menu na święta wielkanocne

Święta wielkanocne to przede wszystkim spotkania rodzinne – najważniejsze jest oczywiście śniadanie wielkanocne, ale dużą wagę przykłada się też do obiadu. Wielkanoc firmowa cieszy się mniejszą popularnością niż jej wigilijny odpowiednik, jednak niektóre przedsiębiorstwa decydują się na organizację tego rodzaju wydarzenia, również skupiając się na posiłku.

Nieważne, dla kogo przygotowujemy wielkanocny stół – pisanki, faszerowane jajka, żurek, pasztety, sałatki, mazurki i babki to element obowiązkowy. Co jeszcze może się na nim znaleźć? W dalszej części artykułu znajdziesz garść porad. Pamiętaj, że niezależnie od charakteru spotkania, które organizujesz, możesz skorzystać z oferty cateringu wielkanocnego przygotowanego przez profesjonalną firmę cateringową.

Śniadanie wielkanocne – co podać?

Na stole wielkanocnym podczas śniadania tradycyjnie królują liczne potrawy z jajek oraz pisanki w charakterze ozdoby. Ponadto zazwyczaj znajdują się na nim pasztety, sałatki, wędliny, a niekiedy również mięsa, śledzie i tarty. Nie może zabraknąć pysznego chleba oraz słodkich wypieków – babek, mazurków czy serników. W niektórych regionach podaje się paschę, czyli pełen bakalii deser z twarogu.

Oto przykłady potraw, które możesz podać na śniadanie wielkanocne:

  • jajka faszerowane dipem z buraka i chrzanu
  • jajka faszerowane twarożkiem
  • jajka faszerowane bekonem i żurawiną
  • pasztet z królika
  • pasztet jajeczny
  • pasztet z soczewicy
  • tradycyjna sałatka jarzynowa
  • sałatka jarzynowa z ananasem
  • sałatka śledziowa z jajkiem
  • galaretki drobiowe z jajkiem
  • śledź po kaszubsku z papryką i pomidorem
  • tarta ze szpinakiem, jajkiem na twardo i pomidorkami koktajlowymi
  • tarta z łososiem, szparagami i serem camembert
  • wytrawne tartaletki z nadzieniem jajecznym
  • babka marmurkowa
  • babka cytrynowa
  • mazurek kajmakowy
  • mazurek czekoladowy
  • pascha

Co podać na obiad wielkanocny?

Zupy, które tradycyjnie pojawiają się na wielkanocnym stole, to żurek – niekiedy podawany w chlebie, co wygląda bardzo efektownie – oraz barszcz biały i zupa szczawiowa z jajkiem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować rosół, barszcz czerwony czy warzywną zupę krem, na przykład z pora (doskonale pasuje do niej jajko w koszulce).

Świąteczny obiad powinien być uroczysty, dlatego jako danie główne proponujemy polędwiczki sous vide w śmietanowym sosie chrzanowym, konfitowane udka kaczki z jabłkiem i żurawiną, schab faszerowany suską sechlońską oraz sosem własnym lub gulasz z jagnięciny podhalańskiej. Możesz też zaserwować kaczkę z jabłkami, pieczeń wołową albo roladę z indyka, a wegetarian poczęstować pieczonymi warzywami podanymi z risotto.

A co z deserem? Po wielkanocnym obiedzie doskonale będzie smakować babka drożdżowa z bakaliami, mazurek z kremem serowo-cytrusowym lub miodowo-orzechowym czy sernik królewski.  My polecamy szczególnie babkę wielkanocną z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy oraz puszysty sernik z kąpieli wodnej. 

Spotkanie firmowe – menu na wielkanocny stół

Firmowa Wielkanoc miewa różne formy – może to być wspólne śniadanie integrujące pracowników lub dostarczone do pokoju socjalnego przekąski, mające na celu wprowadzenie świątecznej atmosfery. Serwowane potrawy w obu przypadkach są podobne: sałatki, faszerowane jajka, pasztety, wędliny, tartaletki oraz typowe wielkanocne słodkości. My na taką okoliczność polecamy szczególnie sałatkę jajeczną z zielonym groszkiem i oczywiście tradycyjną sałatkę jarzynową, pasztet z królika, tarty (ze szpinakiem i jajkiem na twardo, z łososiem i szparagami, z indykiem i pomidorami suszonymi, z kiełbasą i karmelizowaną cebulą, z boczkiem i serami regionalnymi), galaretki drobiowe z jajkiem oraz wielkanocne śledzie (po kaszubsku, po królewsku z chrzanem i w śmietanie z jabłkiem).