Gdzie zorganizować tradycyjne, swojskie wesele? Stodoła wydaje się jedną z najbardziej oczywistych i komfortowych opcji. Nic zatem dziwnego, że wesele w stodole staje się tak chętnie wybieraną przez Pary Młode opcją. Nowożeńcy, jak również goście weselni mogą poczuć tam zjednoczenie z naturą oraz cieszyć się luźną atmosferą, pysznym jedzeniem i klimatem nawiązującym do ciepła domowego ogniska. Dowiedz się, kiedy wesele w stodole to świetny pomysł.
Dlaczego stodoła na wesele staje się coraz bardziej popularna?
Chociaż wesela w stodole są uznawane za drobne odstępstwo od tradycji weselnej, mogą być wyjątkowo udane. Z zasady wesela kojarzą się z eleganckim przyjęciem o luksusowym charakterze, jednak coraz większa ilość osób woli zdecydować się na swojską biesiadę, podczas której każdy będzie czuł się swobodnie. Stodoła kojarzy się z kolei z kwiatami polnymi, trawami, wszechobecnym drewnem, altanami na zewnątrz, drewnianym parkietem czy pysznymi, ale prostymi daniami.
Dlaczego akurat stodoła? Wesele organizowane w takim miejscu to też szansa na powrót do korzeni. Większość naszych przodków właśnie w ten sposób świętowała pierwszy dzień w małżeństwie. Można zainspirować się weselami z tradycyjnych podań z okresu pozytywizmu i poszukać ciekawostek na ten temat, tradycji weselnych do odtworzenia czy oryginalnych (jak na nasze czasy) zabaw.
Do jakiego stylu pasuje wesele w stodole?
Stodoła to świetne miejsce na wesele “na luzie”, a przy tym doskonale komponuje się ze wszystkimi stylami weselnymi, których jedną z cech charakterystycznych jest bliskość natury. A zatem jakie wesele może się odbyć w stodole?
- Wesele w stylu rustykalnym – gdzie korzystamy z drewnianych tabliczek, podkładek, ozdobnych traw i innych ekologicznych dekoracji, a także z naturalnych tkanin, takich jak len, bawełna i juta. Również potrawy często nawiązują do charakteru wesela i bazują na naturalnych składnikach.
- Wesele boho – to często mieszanka stylów wiejskich, folkowych i etnicznych, a także odejście od tradycji i duża doza luzu. Panny Młode decydują się na skromne, ale zwiewne sukienki, które mogą być utrzymane w odcieniach bieli, złamanych kolorów kremowych, a nawet pudrowego różu. Również panowie mają tutaj pełny luz – wybierają szelki, muchy, garnitury w kratę czy kapelusze. Do jedzenia sprawdzą się dania tradycyjne, z lekko nowoczesnym akcentem.
- Wesele w stylu wiejskim – który odbicie znajduje przede wszystkim w tradycyjnych wiejskich zabawach i zwyczajach. Niewielka liczba gości, staropolskie smaki, czepiec dla Panny Młodej i wspólne zaplatanie wianków to właśnie to, czego można spodziewać się na wiejskim weselu. Na stołach obok tradycyjnych dań króluje wódka oraz domowe nalewki, a po wydarzeniu zaplanowane są poprawiny.
W przypadku tego rodzaju wesel etykieta traci na znaczeniu. Koncentrujemy się wówczas na wartościach, które są najważniejsze w pierwszy wspólny dzień nowożeńców – na spędzaniu czasu z bliskimi, dobrej zabawie, życzliwości i poczuciu wspólnoty. Jest to tak zwany slow wedding – jedne z najbardziej cieszących gości i Parę Młodą wesel.
Kiedy najlepiej organizować wesele w stodole?
Najlepszym czasem na wesela w stodole jest zdecydowanie cieplejszy okres w ciągu roku – późna wiosna, lato i bardzo wczesna jesień. W takich miejscach ogrzewanie często nie jest przystosowane do organizacji uroczystości w okresie zimowym. Trudniej będzie także o dekoracje tematyczne. To w lecie mamy największy wybór roślin i kwiatów polnych, dostęp do snopków siana czy możliwość wystawienia drewnianych drogowskazów w okolicy.
Wesela w stodole można organizować zarówno tradycyjnie – w soboty, jak i w inne dni tygodnia. Skoro stawiamy na przełamanie zwyczajów w zakresie miejsca, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to również z dniem uroczystości.
Co trzeba brać pod uwagę, gdy organizujemy wesela w stodole?
Warto zwrócić uwagę na to, czy jakie udogodnienia są dostępne w lokalu – na przykład czy jest zaplecze gastronomiczne lub ogrzewanie. Zdarza się, że podczas przyjęć dochodzi do załamań pogody. W tych miejscach, w których znajduje się ogrzewanie, nie stanowi to problemu. Stodoły weselne często dysponują także żaglami, parasolami i innymi zabezpieczeniami, które pomimo opadów pozwolą kontynuować zabawę na zewnątrz.
Wiele miejsc zajmujących się wynajmem sal na wesele podpisuje umowy z firmami cateringowymi, które dostarczają jedzenie dopasowane do stylu wesela, ale czasami o usługę cateringu trzeba zatroszczyć się samodzielnie – na to również należy zwrócić uwagę.
Stodoła na wesele – jaka powinna być?
Stodoła na wesele może mieć ściany wykonane z cegły, betonu lub drewna. Charakterystyczną cechą wszystkich miejsc weselnych tego rodzaju jest odsłonięta więźba dachowa. Najczęściej stodoły wyposażone są w duże drzwi, które podczas wesela pozostają stale otwarte, stąd też popularność tego pomysłu głównie w miesiącach letnich. Tańce na weselu w stodole mogą odbywać się wewnątrz, na klepisku przed budynkiem lub drewnianym parkiecie, najczęściej znajdującym się na przybudówce. Wokół zazwyczaj znajdują się tereny zielone. Spotkać można też budynki gospodarcze nieopodal stodoły, altany i urokliwe tarasy czy miejsca na ognisko.
Niech będzie pysznie na Twoim weselu!
Zapewniamy smaczne dania i profesjonalną obsługę
Co podać na weselu w stodole?
Catering na wesele w stodole musi być dopasowany do charakteru miejsca. W tym przypadku doskonale sprawdzają się tradycyjne dania takie jak:
- żurek, kwaśnica, rosół, krem grzybowy lub warzywny,
- polędwice, zrazy zawijane, kaczka z owocami, mięso nadziewane śliwkami,
- ziemniaki opiekane, kopytka, kluski śląskie,
- kapusta kiszona lub zasmażana, surówki z marchewki, selera, buraków,
- sernik z sosem malinowym, szarlotka z lodami, puchar lodów z bezą.
Doskonałym pomysłem będzie też barszcz czy bigos, a nawet placki ziemniaczane. Dużą popularnością cieszą się także ręcznie lepione pierogi w najróżniejszym wydaniu. W tzw. zimnym bufecie powinny znajdować się ogórki kiszone, smalec, sery wiejskie i ogromna ilość świeżo wypieczonego chleba.
Alternatywnie, zwłaszcza jeśli organizujemy przyjęcie w stylu boho czy rustykalnym, można postawić na kuchnię polską w nowoczesnym wydaniu. Najlepiej bazować na naturalnych, lokalnych produktach. Wówczas dobrze sprawdzą się takie dania jak pieczone warzywa czy zupa-krem z borowików, a na stół sałatki warzywne, koreczki i bukiety świeżych warzyw. W doborze odpowiedniego menu na wesele pomóc mogą specjaliści LaStrada Catering.
Zalety wesela w stodole
Wesela w stodole to możliwość zorganizowania wyjątkowego przyjęcia, które prawdopodobnie będzie zupełnie inne i niezapomniane. Goście prawdopodobnie będą zachwyceni oryginalnym klimatem stodoły weselnej, w której otoczeni będą przez klimatyczne, naturalne, pełne uroku dekoracje. Tego rodzaju wesela dają niemal nieograniczone możliwości w zakresie zapewnienia dodatkowych atrakcji. Najczęściej bowiem wiążą się nie tylko z przyjęciem w stodole, ale również spędzaniem czasu na otaczających ją terenach zielonych.
Dla wielu osób dużym atutem wesela w stodole jest dowolność w zakresie stroju. Problem z tym, w co się ubrać dotyczy nie tylko Par Młodych, ale również gości. Na wesele w stodole można przyjść w garniturze, ale nie trzeba. Żeby nie stawiać gości w kłopotliwych sytuacjach, warto zadbać o to, by na zaproszeniach znalazły się wskazówki dotyczące stroju.
Koszty wesela w stodole
Ponieważ na tego rodzaju weselach raczej nie uświadczymy plastikowych dekoracji i zbędnych przedmiotów, koszty wesela są często niższe niż w przypadku wystawnych wesel. Główne idee takich uroczystości to zazwyczaj minimalizm, estetyka i prostota – ale też ekologia. Sale weselne przypominające stodoły zwykle dekoruje się wyłącznie kwiatami, trawami i innymi naturalnymi lub wielorazowymi dekoracjami. Również potrawy, które się na nich podaje, zachwycają prostotą (i wyśmienitym smakiem).