Przystawki weselne mogą być podawane w formie na zimno lub na ciepło w zależności od preferencji Pary Młodej oraz gości. Są wstępem do dania głównego, zatem powinny zrobić dobre wrażenie i w miarę możliwości posmakować wszystkim. Dowiedz się, co można podać w ramach przystawek weselnych, aby goście byli zadowoleni.

Przekąski na wesele a przystawki – czym się różnią?

Przekąski na wesele, chociaż bardzo często mylone z przystawkami, wcale nie są tym samym. Wśród ich cech wspólnych można wymienić to, że obie propozycje są niewielkie i można podawać je na ciepło lub na zimno. Zdarza się również, że przekąski i przystawki podawane na weselach są do siebie odrobinę podobne. Jakie są różnice pomiędzy nimi?

Zimne przekąski na wesele, czyli tzw. zimna płyta jest dostępna cały czas do dyspozycji gości – przekąski są regularnie dokładane i stanowią niejako odrębny, samodzielny posiłek. Przegryzamy je przykładowo podczas spożywania alkoholu. Często spotykane są również na innych imprezach, jednak nie są najistotniejszą częścią wydarzenia. Przystawki to z kolei niewielkie dania, które podawane są przed daniem głównym. Ich zadaniem jest zaostrzenie apetytu. Warto pamiętać o tym, że przystawki uwzględniamy podczas drukowania menu weselnego. Nie ujmujemy w nim jednak przekąsek.

Jakie powinny być przystawki na wesele?

Można zdecydować się na przystawki na zimno na wesele, jednak to zdecydowanie propozycje na ciepło wiodą obecnie prym. W menu weselnym, szczególnie jeśli zapraszamy dużą liczbę gości, należy uwzględnić również dzieci lub osoby o szczególnych potrzebach żywieniowych – zadbanie o propozycje z zakresu kuchni roślinnej czy bezmlecznej będzie doskonałym pomysłem. Można potraktować to jako opcję alternatywną do wyboru dla chętnych obok standardowych pozycji lub przeplatać ze sobą potrawy zwykłe ze szczególnymi.

Dobra przystawka na wesele – czyli jaka?

Przystawki weselne powinny być ciekawe i zbudować atmosferę oczekiwania na danie główne. Ich celem nie jest zaspokojenie głodu, ale jedynie przygotowanie gości na kolejne potrawy. O ile w przypadku dań głównych często zaleca się postawienie na klasykę, czyli np. odwołania do tradycyjnej kuchni staropolskiej, o tyle w przypadku przystawek eksperymenty są jak najbardziej wskazane. Świetnie sprawdzą się tutaj nawiązania do kuchni amerykańskiej, włoskiej czy azjatyckiej.

Dobra przystawka to taka, nad którą goście nie przejdą obojętnie. Powinna być okazją do skosztowania czegoś nowego i zostać zapamiętana na długo, dlatego warto poświęcić jej nieco więcej uwagi, pomimo niewielkich rozmiarów.

Propozycja przystawki na wesele od Lastrada Catering

Jakie wybrać zimne przystawki na wesele?

W zakresie przystawek na zimno niektórzy decydują się na wybór mięsnych oraz warzywnych galaret. Chociaż odpowiednio przygotowane przez wykwalifikowany catering weselny są przepyszne, mogą być ryzykownym posunięciem, ponieważ nie każdy za nimi przepada.

Niektóre pary idące z duchem, czasu decydują się na wybór sałatek z kurczakiem lub alternatywnie – sałatki greckiej wraz z pieczywem oraz oliwą. Ostatnio coraz bardziej modne okazują się również różne rodzaje hummusu, podawanego z warzywami oraz świeżym pieczywem. Chociaż ta opcja zazwyczaj nie jest szczególnie atrakcyjnym wyborem dla osób przywiązanych do tradycji, może umożliwić niektórym wypróbowanie nowych smaków.

Jakie ciepłe przystawki na wesela?

Bruschetty na ciepło to doskonała przystawka na każde wesele, zwłaszcza utrzymane w stylu włoskim. To danie bazujące na świeżej, aromatycznej bagietce oraz przypieczonych pomidorach wraz z przyprawami i dodatkiem oliwy. Bruschetty podawane natychmiast po przygotowaniu będą chrupiące i zachwycą każdego gościa.

Wśród przystawek na ciepło doskonałym pomysłem może być również nadziewana cukinia. Faszerowana grillowanymi warzywami oraz ewentualnie mielonym mięsem, będzie oryginalną przystawką poprzedzającą danie główne. Alternatywą mogą być także krokiety w dwóch wersjach – z grzybami i z mięsem, podawane z barszczem czerwonym.

Przystawki weselne – menu 

Przystawki weselne, podobnie jak całe menu, należy zawsze przedyskutować z szefem kuchni. Warto wspomnieć o swoich pomysłach, ale zalecamy również otwarcie się na inne propozycje. W dobrej firmie cateringowej pracuje doświadczony szef kuchni, który potrafi przygotować niezwykle wyszukane specjały. Najprawdopodobniej będzie w stanie także podpowiedzieć, na co decydowały się inne pary, jakie są najpopularniejsze przystawki i dania weselne oraz co najlepiej będzie wybrać. Przeważnie możliwa jest także wcześniejsza degustacja potraw, które mają być serwowane na weselu – to jeszcze bardziej ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji.

Niech będzie pysznie na Twoim weselu!

Zapewniamy smaczne dania i profesjonalną obsługę

Inne propozycje w zakresie przystawek

Ułatwieniem w poszukiwaniu idealnych przekąsek weselnych może być zapoznanie się dużą ilością pomysłów, dlatego poniżej prezentujemy jeszcze więcej propozycji. Jeśli wciąż nie wiesz, jakie przystawki na wesele wybrać, weź pod uwagę:

  • placki ziemniaczane z sosem tzatziki lub gulaszem myśliwskim,
  • paluszki grissini z szynką parmeńską, podane z rukolą, warzywami i sosem,
  • wytrawne tartaletki z nadzieniem mięsnym lub warzywnym,
  • solone matiasy śledziowe w oleju z przyprawami,
  • szparagi owinięte szynką lub innym rodzajem mięsa z octem oraz przyprawami,
  • łosoś wędzony z warzywami i sosem musztardowym,
  • roladę warzywno-łososiową na ciepło,
  • schab ze śliwką lub alternatywnie schab w galarecie.

Zalety podawania przystawek na weselu

Przystawki na weselu zdecydowanie urozmaicają i wzbogacają całe wydarzenie. Są okazją do wprowadzenia odrobiny szaleństwa w menu weselne, na które nie każdy chce sobie pozwalać w odniesieniu do dań głównych, gdyż mogłoby się to okazać zbyt ryzykowne w sytuacji, w której większości gości potrawa nie przypadłaby do gustu.

Przystawki są także okazją do zbudowania atmosfery oczekiwania i swoistym wstępem do kolejnych dań. Podajemy je w taki sam sposób jak pozostałe dania, czyli:

  • serwując – to najczęściej wybierana opcja, najbardziej formalna i elegancka, pozwalająca ładnie wyeksponować danie na talerzu. Umożliwia zachowanie określonej kolejności podawania potraw i zapobiega pojawieniu się chaosu.
  • podając na półmiskach – również kuszące, ponieważ daje możliwość samodzielnego zdecydowania przez gości, co dokładnie będą chcieli jeść oraz dostosowania nakładanej porcji do swoich potrzeb.

Przekąski w formie zimnej płyty – co wybrać?

Wróćmy do przekąsek na wesele, które są przecież równie ważne, co przystawki. Jakie przekąski wybrać? Rozmaite drobne dania, tzw. finger foods, są poręczne i wygodne, dlatego na weselnych stołach królują koreczki, niewielkie tortille na wykałaczkach, wytrawne babeczki, mini paszteciki i małe burgery „na raz”.

Oczywiście na zimnej płycie nie może zabraknąć też słodkości – ciasteczek, pokrojonych na małe kawałki ciast, babeczek z owocami oraz kremem, owoców czy deserów kremowych.

Najważniejsze w odniesieniu do przekąsek jest to, aby były stale dokładane podczas wesela, a także aby zachwycały estetyką podania. Muszą być też szybkie i łatwe w spożyciu – w przeciwieństwie do przystawek, w przypadku przekąsek zazwyczaj nie wykorzystujemy sztućców.